fredag 31 mars 2017

Fräscht boende i Råtterdamm

Jo, som sagt (tror jag sagt det, men minns inte riktigt var och till vem), Rotterdam visade sig vara bättre än sitt rykte. Vad då för rykte? undrar ovän av oevidensbaserade påståenden. Har stan nåt rykte ö.h.t.? Tja, jo, att stan i runda tal bara skulle bestå av världens nästan största hamn plus en del industrier och allmänt nergångna miljöer.


Men nä då, det var påsk- och pingstliljor, havs- och segelbar flodkontakt (13 procent av Rhens drickbara (!) vatten flyter ut i havet via Lek, som rinner genom R-dam), guldglittrande öl i vårsolskenet, osv. Och så upptäckte er egen frilansande boende-reporter ett utomordentligt fräsht (fräst, fräscht?) bostadsbestånd mitt i stan. Frestelsen att inte undanhålla mig själv och Er, kära jordenruntutanflygbloggen-läsare, en visuell approximering av detta b.b. blev för stark. Och vad gör man när frestelsen blir för stark? Jo, man faller helt enkelt för den! (Jfr. historien om bonden som berättade för prästen vad han gjorde med brädan han satt upp i sängen mellan sig själv och sin hushållerska om frestelsen blev övermäktig: "Inga problem", sa han, "då tar vi bara bort den!")

Således, nedan några bilder från denna mång- och snedvinkliga drömboendemiljö (en av ett flertal möjliga), signerad arkitekten Piet Blom:

















måndag 27 mars 2017

Från det ena till det andra (via det tredje däremellan)

Om än inte för att bevisa något annat än att den där ”jävla oceanen” är obevekligen stor, men att trots detta även den mest flagrante snedseglare (se bild) kan nå land till slut om han är tillräckligt ihärdig. En annan sak som framstår med all önskvärd tydlighet efter denna vattniga överfart från det ena till det andra är att det är skillnad mellan olika urbana miljöer – en jäkla skillnad! (Men så är ligger det också en stor Atlant däremellan.) Begrunda den dammiga exteriören från Dominical, Costa Rica, och jämför med den vattniga diton från Rotterdam (obs! namnet har inget med simmande råtter i nån gudsförgäten vapöl [va’pul] att göra). Här finns att göra: Vattna respektive torka upp det nödvändigaste.

Den sistnämnda staden är för övrigt bättre än sitt rykte. Förutom den näst intill världsstörsta, välfungerande hamnen så är det påsk- och pingstliljor, havs- och segelbar flodkontakt (13 procent av Rhens vatten flyter ut i havet via Lek, som rinner genom R-dam), guldglittrande öl i vårsolskenet, osv.

Även om marken fortfarande gungar något under fötterna, tänker tänker jag mig i morgon till Den Haag, för att se ”The Goldfinch” (Steglitsan) på museet Mauritshuis. Den målningen gjorde ett oförglömligt verbalt intryck på mig när jag läste Donna Tarts roman med samma namn för ett par år sen. Är beredd på en rejäl besvikelse när jag konfronteras med det visuella originalintrycket, likt skedde med Mona Lisa på Louvren, alldeles nyss (1969). Och märk väl, jag hade vid det laget inte läst Göran Palms geniala dikt havet:

Jag står framför havet.
Där är det.
Där är havet.
Jag tittar på det.
Havet. Jaha.
Det är som på Louvren.

Om förväntningarna är upptrissade är finns överhängande risk för besvikelser. Om en (p.k.; helt emot egentligen) däremot inte förväntar sig något speciellt alls, kan de mest bedårande positiva överraskningar ligga på lur.

Hälsningar från upploppet,

J.T. Larsson (den oförbrännerlige)





tisdag 14 mars 2017

Jo, jag ville bara säga...

... att det tycks hampa sig som så att jag redan i dag, 14 mars, kan gå ombord och påbörja den tredje och sista lastfartygsetappen på min resa. Mitt ordinarie skepp skulle blivit en vecka försenad, men nu har jag alltså fått möjlighet att byta fartyg, från Fort St Georges till Fort St Pierre, båda tillhörande det franska rederiet CMA CGM, och båda med samma rutt. Jag är mycket glad för detta. Efter 158 dagar på resande fot har jag inget emot att komma hem, om man säger så.

Skulle kunna vara i Rotterdam 27/28 mars, om allt går väl.

May we have favorable winds and following seas.

See you later,
Jörgen

Kommentar till en bild



Han blickade ut mot havshorisonten i öster. Långt långt där borta låg Sverige; Sverige fädernesland, moderland, systerland, goda vännersland… Lyss till den granens susning vid vars rot ditt bo är fäst, osv., osv. Ja, vill säga, han hade läst att det var så, lärt sig i skolan, att bortom detta Karibiska hav, bortom denna väldiga Atlant, där låg Europa, och i nordvästra delen av detta Europa hans hem, där barn han lekt. Eller kanske var det något teveprogram som inympat idén hos honom, och många andra (de flesta nu för tiden, utan överdrift sagt): att jorden var rund som en boll, att om man överfor oceanerna och bevandrade de landområden man eventuellt stötte på, när man gick iland någonstans, från kant till kant, så skulle man till slut komma tillbaka till utgångspunkten, till den plats man startat (men då från andra hållet).

Men kunde man verkligen förlita sig på allt detta? Borde inte envar allvarligt syftande man och kvinna själv förvissa sig om sannfärdigheten i så grundläggande påståenden?

För ärligt talat, det fanns ingenting, absolut ingenting, som ens antydde att det skulle kunna finnas ett Sverige långt där ute bortom vågorna vid horisonten. Vatten, bara himmel och hav var vad man kunde se. Och färgen, detta grön-turkosa, inte var det något man plägade finna i den svenska naturen särskilt ofta. Någon gång långt ute på västkusten kanske, men men men… Det var ju mörkgrön granskog som gällde framför allt; tråkigt, mörkt och tråkigt, men ack så kärt… Och den som djärvdes påstå att en faluröd liten stuga med vita knutar plötsligt skulle dyka upp bortom denna skummande havshorisont torde väl spärras in å mentalanstalt fortast möjligt, tror ni inte? Jovisst, visserligen, blå himmel, likt den här välvde sig över havets dyningar, förekom förvisso i Sverige, till och med å västsidan av sydsvenska höglandet, men sällsynt, ack så sällsynt.


Och han kände med ens hur han stärktes i sin övertygelse: Det cirkumglobära projekt han utsatt sig för de senaste fem och en halv månaderna måste fullföljas! Om detta får icke råda skuggan av ett tvivel! En halv månad återstod, andra halvan av mars månad. Den skulle han ägna åt att försöka överkorsa detta hav, evad och eho som än måtte uppdyka å andra sidan.

Parque Nacional Cahuita

Det är ingen ände på publiceringslusten nu för tiden... man kan ju bli trött och uttråkad för mindre... Men det hjälpes icke, jag vill inte undanhålla er/mig vad som inspanades och avbildades genom min 300mm-lins (plus telekonverter 1,4; sammanlagt alltså 420 mm) vid en och samma lilla promenad i Parque Nacional de Cahuita på morgonen och förmiddagen 10 mars. Nedan några stickprov, håll till godo:




















Han får mig att tänka på Tjorven när hon frågade Gud om hon fick äta  den där tårtbiten, och själv svarade: "Ja, det får du."

måndag 13 mars 2017

Karibbyn Cahuita

Cahuita är en utsökt liten håla. En hel del turister, men inte så många så det blir ohanterligt. Det råder en lite annorlunda kultur här på karibsidan; fler människor med afrikanskt ursprung, musiken mer åt reggaehållet, maten lite annorlunda kryddad, etc. Jag lever lättingsliv (goddagspilt) här. Följande aktiviteter står på programmet: 
  • Gå på lokal och äta tre gånger om dan: frukost, medda o kvällsmat (kostnad ca 200 kr, inkl lokalt öl)
  • Försöka sova mer än fyra timmar per natt, helst utan sömnpiller
  • Lyssna på svensk radio på nätterna
  • Lyssna på fåglar, grodor och vrålapor på kvällar och morgnar
  • Klia moskitobett över hela kroppen
  • Smörja samma moskitobett med Allergel (inköpt på den lokala farmacian)
  • Läsa roman medan det är ljust (har ingen sänglampa)
  • Titta på det ena avsnittet efter det andra av Boardwalk Empire på datorn
  • Greja med foton på datorn
  • Blogga
  • Kolla hur det går för Barca i CL och i ligan
  • Gå (foto)promenad i den närbelägna nationalparken
  • Bada i havet i samma nationalpark (en kort stund innan det blir tråkigt; va fan gör man i vattnet när man har svalkat av sig!?)
  • Kontakta port agent i Puerto Limón och förbereda för embarkering av mitt tredje och sista fartyg
  • Hålla hemlängtan och andra subversiva känslor i schack, liksom ävenledes bromsa allt futilt tänkande av vad slag det vara månde (mota Olle i grind)

Låter det mycket? Kan hända, men jag kan försäkra att stressigt blir det aldrig.


Några bilder från byn följer, till och med en liten video, filmad med telefonen. Det är mest lite vyer, street art eller graffiti och annat jag fastnat för. Inga människor tyvärr den här gången; jag går igenom en blyg och tillbakadragen period i mitt liv just nu och har därmed inte velat eller vågat närma mig några mänskliga motiv.

Hälsningar,
Lättingen Larsson















Här bor jag